Jesensko – zimska sadnja voća

Vrijeme je sadnje voćnih sadnica, tako smo ovih dana počeli sa sajmom voćnih sadnica raznih vrsta (jabuke, kruške, šljive, breskve, marelice, nektarine, trešnje, višnje, badema, japanske jabuke, oraha, smokve, šipka, domaće i talijanske sorte maslina, te agruma) uz raznovrsnost sadnica, pružamo savjete o pravilnoj rezidbi, sadnji, gnojidbi i zaštiti, te pomoć kod pravilnog izbora sorte kao osnovnog uvjeta za bolje plodonošenje.

Sadnja voćaka u jesenskom periodu,  veliki je izazov i iskušenje kako za hobista tako i za profesionalca, želim ukazati na nekoliko obaveznih postupaka neposredno prije i  u samoj sadnji.                                   
Odabrati  položaj sadnje- trebala bi biti južna strana, jer tada voćka ima dovoljno topline i svijetlosti, na povišenom terenu manja je opasnost od zadržavanja mraza i bolje je strujanje zraka, a time i manja opasnost od biljnih bolesti. Priprema tla je važan čimbenik, ako je to voće koje će rasti uz našu kuću ili vrtu, potrebno je prije sadnje iskopati jame, dimenzija 100/100 cm, dubine 50-60cm.
Izbor sadnice-korijenov sistem treba biti dobro razvijen, žiličast bez oštečenja , mjesto kalema dobro sraslo.

Sadnicu sadimo u jamu do korijenovog vrata, mjesto kalema ne zatrpavati zemljom. Prije samog  polaganja sadnice  na dno jame stavljamo fino usitnjenu rahlu zemlju, uz rub jame stajski i umjetni gnoj, ali izbjegavati direktan dodir sa žilama.
Potrebno je ukopati neki od zemljišnih insekticida, tako mladu voćku štitimo od mnogobrojnih zemljišnih štetnika.

Sadnica se zatrpava zemljom mrtvicom-onom što je kod iskopa bila na dnu jame, sada je na površini uz obavezno sabijanje. Jesensko-zimska sadnja je povoljnija, jer se u toku zime zemlja oko korijena sadnice slegne, brzo je obnavljanje korijenovog sustava, jer korijen u zimskom periodu intenzivno raste, manji su gubici hraniva pa se takve voćke bolje primaju , a u proljeće na vrijeme kreću s vegetacijom.

Sadnja se obavlja u periodu od listopada do kraja ožujka. U narednim tekstovima biti će rijeći, o pojedinim vrstama voća i obaveznoj zimskoj zašiti vaših voćnjaka, maslinika i vinograda.